Oud V&D-pand Amsterdam

Aannemer
Van Wijnen Heerhugowaard BV
Plaats
Amsterdam
Uitvoering
Begin 2017 tot-en-met eind 2019

Het voormalig V&D pand is in de afgelopen 100 jaar verschillende keren getransformeerd. Met de renovatie en restauratie krijgt het pand zijn oude karakter weer terug, zodat het weer deel uitmaakt van de stad en het straatbeeld.

Het bijzondere aan dit project is de verscheidenheid aan constructie ingrepen en architectonische staalconstructies. Zo is het pand bekroond met een nieuwe glaskap waarbij dragers en constructie geheel van staal zijn samengesteld en in het zicht blijven. Het frame is in de werkplaats volledig samengesteld en s ’nachts gemonteerd vanwege de kraan activiteiten die hiervoor noodzakelijk waren.

Er hebben verschillende grote en kleine constructieve ingrepen plaatsgevonden, waaronder het plaatsen van verschillende portaalconstructies om doorgangen door bestaande dragende wanden te creëren, het dicht leggen van bestaande roltrapsparingen en het realiseren van nieuwe vides voor opgaande trappen en roltrappen.

_K0B2147 72 dpi
Voor dit project kan Vic Obdam trots zijn op de prestatie van het gehele team in het bijzonder die van de montage

Artboard Created with Sketch.

Logistiek gezien was het een complex project vanwege de binnenstedelijke locatie.

De gemetselde penanten met een afmetingen van ca. 2×1,2 meter zijn vervangen door slanke stalen kolommen. Tijdens het vervangen van de kolommen is de kern inclusief 4 verdiepingsvloeren en een dak met ca. 150mm verlaagd, omdat deze door verschillende factoren voor en tijdens de bouw bol was gaan staan. Voor deze ingreep is in samenwerking met Bouwadviesbureau Strackee een vijzelconstructie ontworpen. De tijdelijke vijzelconstructie is met maar liefst 48 vijzels op spanning gebracht, zodat de belasting in het pand zijn krachten overdraagt via de tijdelijke staalconstructie. Vervolgens zijn de bestaande penanten en de begane grondvloer volledig verwijderd, zodat het pand verlaagd is en de wederopbouw van de kelder en begane grondvloer van start kon gaan.

Voor dit project kan Vic Obdam trots zijn op de prestatie van het gehele team in het bijzonder die van de montage. Logistiek gezien was het een complex project vanwege de binnenstedelijke locatie, maar ook door de bereikbaarheid van de verschillende verdiepingen van het pand. Het montageteam heeft in achtneming van de veiligheid al het staal op positie gekregen en de regelmatige complexe en zware verbindingen gemonteerd. De goede samenwerking tussen aannemer en Vic Obdam heeft in de uitvoering een goed resultaat opgeleverd.

2018-01-23 08.25.02 270072

Gerelateerde projecten