OpenIJ – realisatie SOC bij nieuwe zeesluis IJmuiden

In opdracht van
IBB Kondor
Plaats
IJmuiden

In opdracht van IBB Kondor heeft Vic Obdam het Sluis Operatie Centrum (SOC) bij de nieuwe zeesluis in IJmuiden gerealiseerd. Het SOC fungeert straks als bediengebouw en is feitelijk een gebouwencomplex, bestaande uit een hoofdtoren en twee noodbedieningsgebouwen.

Krachtig en industrieel
Kenmerkend voor het gebouw is dat het naar de sluis toe helt in een hoek van vijftien graden. Hierdoor hebben de bedienaars, gezien de ligging van het bediengebouw, optimaal zicht op wat er zich in de sluis en de voorhavens afspeelt. Het nieuwe bediengebouw ziet eruit als een monoliet en vormt letterlijk een rots in de branding voor de passerende schepen.

Staalconstructie
Het pand is voorzien van een stalen dakopbouw, met zware vakwerkspanten. Dit heeft te maken met de overstek boven de glazen puien, waarachter de sluisbediening plaatsvindt. Er zijn grote samengestelde trappen geplaatst, als zijnde de centrale trap van het gebouw. Door het afwijkende formaat hebben we speciale transportbokken gemaakt om deze naar het ‘eiland’ te vervoeren. De knalrode trap aan de buitenzijde van het pand is een ware eyecatcher en vormt een nieuw, iconisch oriëntatiepunt in de havenplaats.

20180716_140011

Gerelateerde projecten