Kontakt der Kontinenten

Plaats
Soesterberg

Hoe 3D-scanapparatuur een belangrijke rol had in de verbouwing van een voormalig kloostercomplex

Een kloosterhotel in de bossen van Soesterberg vormt het decor van deze prestigieuze uitbreiding en verbouwing. Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten bestaat uit een complex van voormalige kloostergebouwen die zijn omringd door een prachtige tuin en bos. Grenzend aan de kapel en het missiehuis is in de jaren negentig een eenlaags bouwdeel gerealiseerd waarin restaurant Proeflokaal De Wereld is gevestigd. Aangezien de gedateerde aanbouw niet meer voldeed aan de kwaliteitseisen van het hotel, ontstond de behoefte deze opnieuw vorm te geven. Grote wens daarbij was het creëren van synergie tussen binnen en buiten, voor een ultiem gevoel van rust en ontspanning. Een minimalistisch, ruimtelijk ontwerp met veel glas was daarvoor benodigd, om zo de natuur als het ware naar binnen toe te trekken.

Al met al een project vol nieuwe uitdagingen voor ontwikkelaars en staalbouwers, met name vanwege de oude gebouwen die onderdeel uitmaakten van het ontwerp. Een 3D-scan van de wanden bleek de oplossing voor het samenvoegen van oud- en nieuwbouw.

DSC_1713Vic Obdam
Een 3D-scan van de wanden bleek de oplossing voor het samenvoegen van oud- en nieuwbouw.

Artboard Created with Sketch.

Ontwerpteam van bouwers
Kontakt der Kontinenten schakelde glasbedrijf IGS in om vanaf het schetsontwerp mee te denken over de details. Gezien de grote glaspui en de vele raakvlakken met de staalconstructie heeft IGS Vic Obdam aangedragen om dit project samen aan te vliegen en het ontwerp met de architect vorm te geven. Een ontwerpteam bestaande uit mensen die het gebouw ook zelf gaan bouwen, is een zeer goed en mooi concept. Het draagt bij aan een ontwerp met doordachte en praktisch uitvoerbare details, die esthetisch in lijn liggen met de visie van de architect.

DSC_1838Vic Obdam

Voorbereiding bouwproces
De rol van Vic Obdam houdt dan ook niet op bij ‘staalbouwen’. Een rol hebben in het ontwerpteam is één, maar bijvoorbeeld ook de basis leggen van de bouwkundige plattegrond door het in kaart brengen van de robuuste, historische bouwdelen eromheen, geeft duidelijk aan welke meerwaarde Vic Obdam heeft gehad in dit project. Met onze 3D-scanapparatuur hebben we de muren van de oude kloostergebouwen in kaart gebracht. Hierdoor kon de architect direct het 3D model wat volledig in BIM was opgezet verstrekken naar de andere (onder)aannemers, waardoor er een soepele voorbereiding aan het bouwproces voorafging.

De 3D-scan gebruiken wij zelf uiteraard ook voor onze eigen maatvoering. Veel stalen elementen hadden connectie met het oude metselwerk van de oude kloostergebouwen, waarvan de wanden nooit mooi recht staan. Ook heeft de scan ons de mogelijkheid gegeven om een simulatie te maken voor het monteren van de loopbrug.

Klaar voor de toekomst
De complete transformatie van het restaurant- en keukengedeelte van het hotel heeft geresulteerd in een modern, minimalistisch bouwwerk van staal en glas. Een scherp contrast met de aangrenzende historische gebouwen en een optimale connectie met de natuur. Door de goede samenwerking tussen Vic Obdam en de andere – bij het project aangesloten – bedrijven, is Kontakt der Kontinenten klaar voor de toekomst!

DSC_1822Vic Obdam

Gerelateerde projecten