Kalvertoren

Aannemer
BAM Bouw & Techniek
Plaats
Amsterdam
Uitvoering
Begin 2016 tot eind 2017
20160705_095458 260018kopie

De Kalvertoren in het centrum van Amsterdam is getransformeerd naar de Kalverpassage. De kalverpassage verbindt de Kalverstraat met de Heiligeweg waardoor bezoekers door het winkelcentrum kunnen lopen.

De complete nieuwe uitstraling van de winkelpassage bracht een aantal interessante uitdagingen met zich mee, zowel op technisch vlak als in de uitvoering. De ronde vormen van de winkelpuien en ronde sparingen in de vloeren zorgden er voor dat dit ook in de constructie, trappen, hekwerken e.d. terugkwamen. De techniek door het 3D inscannen van een dergelijke omgeving is hier dan ook bijna niet weg te denken.

Daarnaast had dit project een binnenstedelijke ligging midden in een het stadscentrum waar veel winkelend publiek langskomt, een logistieke uitdaging dus. De uitvoering van de constructie is in diverse fases opgepakt om de overlast te minimaliseren.

 

Door de ligging was dit een grote, logistieke uitdaging.

Artboard Created with Sketch.
_K0B2219 72 dpi

Met de nieuwe uitstraling was het ook gewenst om obstakels letterlijk uit de weg te ruimen, zodat zichtlijnen gaan samenspelen en meer mensen naar binnen worden geleid. Vic Obdam heeft hiervoor een aantal constructieve ingrepen uitgevoerd, met als grootste uitdaging het verwijderen van 2 stuks zware betonkolommen. Vic Obdam heeft hiervoor in samenwerking met de hoofdconstructeur een constructie ontworpen en een vijzelplan gemaakt om de belasting in de bestaande kolom over te pakken en via een andere draagweg af te dragen.

Gerelateerde projecten