Ontwikkeling
In Leidschendam is het grootste winkelcentrum van Nederland gerealiseerd, de Mall of the Netherlands. Eén van de eye cathcers van het winkelcentrum is de centrale hal. Over de centrale hal is een ovaal gevormde glazen kap geplaatst genaamd de Dome. In opdracht van Ballast Nedam heeft Vic Obdam Staal de Dome volledig uitgewerkt en gemonteerd. Wat deze kap uniek maakt is dat kap op scharnierende pendels is geplaatst en elk onderdeel in een hoekverdraaiing staat t.o.v. de aangrenzende onderdelen.
Uitdagingen
Op zichzelf lijkt de constructie redelijk simplistisch. Maar ingezoomd op de knopen zie je dat elke ligger net verdraait zit t.o.v. het knooppunt.
Door de ovale vorm, beperkte glastoleranties en het esthetische eisen is elke knoop uniek met ieder zijn eigen verplaatsingsvrijheid.
De uitdaging zat in de hoekverdraaiing van elke ligger wat heeft geleid tot enkel identieke onderdelen, die allen apart van elke moesten worden gemoduleerd en de geassembleerd. In de productie is dat ondervangen door alle verbindingen te scriben op de buisprofielen van de pendels.
Vanuit esthetisch aspect is geëist dat alle kokers d.m.v. ‘blinde’ verbindingen samen komen. Uit het besluit om niet in het werk te gaan lassen is een ontwerp ontstaan waarbij er voor elke verbinding een uniek pas-stuk is gemaakt. Door de passtukken zijn alle koppelingen uitgevoerd als boutverbindingen zonder dat dit zichtbaar is in het geheel.
BIM
De gehele pendelconstructie is op basis van 3D berekeningen uitgerekend zodat er rekening kon worden gehouden met de beweging van de constructie. De Dome constructie is geplaatst op een reeds geplaatste staalconstructie dat door het hoge eigen gewicht onvoorspelbaar is verplaatst. Door middel van een total station 3D inmeting zijn de bestaande stalen bogen in kaart gebracht en zijn de pendel lengtes hierop aangepast. Op dezelfde manier zijn alle ankerpunten van de pendels uitgezet.
Zoals Vic Obdam op een 3D onderslag van een externe partij heeft gebouwd dient de Dome constructie ook als onderslag voor de glasplaten. In 3D engineeringssessies zijn de glasplaten en de staalconstructie binnen de glastoleranties op elkaar afgestemd.