Even voorstellen: Bram Dekker

Een tekenaar plus worden

Hij gaat naar de sportschool, loopt hard, hangt op de bank om te Netflixen en chillt graag met zijn vrienden. Biertje erbij, gezellig ouwehoeren. Zo laconiek als Bram Dekker (26) in zijn vrije tijd is, zo serieus is hij in zijn werk. Als technisch tekenaar/modelleur bij Vic Obdam weet hij dat elke onzorgvuldige verwerking van een inmeting of tekenfout van zijn kant grote gevolgen kan hebben voor de totale constructie. Dus moet je geconcentreerd je lijntjes trekken.

Vooral de verbouwing van Station Noord in Alkmaar vond Bram een uitdaging. Om het treinverkeer niet te lang plat te leggen, moesten de grote perronluifels in één weekend op hun plek gehesen worden. Dat betekende veel inmeten vooraf en prefabriceren. “Het luisterde in dit project nauw bij de maatvoering om alles in één keer goed op elkaar aan te laten sluiten in de montage. Het leuke is dat de stalen constructie zichtbaar is gebleven. Het is onderdeel van het ontwerp van het station. Daardoor heb je eer van je werk.”

In de toekomst zou Bram dichter tegen een project aan willen zitten. Niet alleen het tekenwerk verzorgen, maar ook al in de voorbereiding meedenken. “Een iets bredere scope en meer zelfstandigheid, dat zou mooi zijn. Maar altijd vanuit de techniek.” Voorlopig is hij nog niet uitgekeken op het teken- en modelleervak. De ontwikkelingen in met name de digitale programmatuur gaan razendsnel. “We werken nu met Pointcloud in de tekenkamer. Daarmee kunnen we gebouwen volledig inscannen en inladen in onze modellen. Dan kun je in de werkelijke weergave van het gebouw zien wat je aan het construeren bent. Super gaaf.”