Engineering - Tekla

Vic Obdam Staalbouw heeft een eigen engineering afdeling. Op deze afdeling gaat de tekenaar aan de slag met de toegezonden informatie van de opdrachtgever (constructietekeningen, hoofdberekeningen, bestek, e.d.).
Hij vertaalt deze informatie en maakt op de PC een model van de staalconstructie. Hij maakt gebruik van het 3D-tekenprogramma Tekla Structures. Voor grotere projecten biedt Tekla de optie om met meerdere tekenaars in hetzelfde model te werken (multi user versie).

Knooppunt ZiggoDe engineeringafdeling van Vic Obdam Staalbouw heeft een belangrijke meerwaarde doordat een eigen constructeur zorgdraagt voor de berekeningen van de verbindingen. Hij maakt de detailberekeningen (o.a. dikte van bouten, zwaarte van lassen). Ook rekent hij wel eens constructies door om het juiste type stalen profiel vast te stellen. Belangrijke aspecten daarbij zijn bijvoorbeeld sterkte en stijfheid (knik, doorbuiging).

Een andere meerwaarde is dat het tekenpakket de mogelijkheid biedt om naast het staal ook bouwkundige onderdelen zoals betonnen vloeren, wanden, e.d. te tekenen. Hiermee worden vroegtijdig knelpunten in het samenspel van diverse bouwactiviteiten gesignaleerd. Hiermee loopt u als klant later in het traject niet tegen verrassingen aan. De tekenaar bepaalt de kwaliteit van het eindproduct. 

De volgende stap is het uitdraaien van de diverse tekeningen en digitale bestanden:
• Detail- en samenstellingtekeningen voor de Werkplaats
• Ankerplannen voor de aannemer
• Boutenlijsten voor het bestellen van de bouten, moeren, e.d.
• DSTV-bestanden met digitale informatie voor de machines in de werkplaats.
• Montagetekeningen voor de Montage
De Blinkerd - Schoorl