Tekenen

De Tekenkamer staat aan het begin van het productieproces. Deze afdeling gaat aan de slag met de toegezonden informatie van de opdrachtgever (constructietekeningen, hoofdberekeningen, bestek, e.d.).

De tekenaar vertaalt deze informatie en maakt op zijn CAD-station een model van de staalconstructie. Zij maken gebruik van het tekenprogramma Tekla Structures, een geavanceerd tekenpakket speciaal ontwikkeld voor de staalbouw. Dit programma biedt ook de mogelijkheid om bouwkundige voorzieningen als wanden, kanaalplaatvloeren, e.d. tot in detail mee te tekenen. Hiermee kunnen knelpunten in een vroegtijdig stadium worden gesignaleerd (een vorm van BIM). Er wordt eerst een voorlopige tekening gemaakt welke aan de klant wordt voorgelegd. Deze beoordeelt de tekening en geeft zonodig commentaar. Dit commentaar verwerkt de tekenaar in het model en maakt deze definitief. De volgende stap is het uitdraaien van de diverse tekeningen en digitale bestanden: * samenstellingstekeningen voor de Werkplaats; * montagetekeningen voor de Montage; * ankerplannen voor de aannemer; * boutenlijsten voor het bestellen van de bouten, moeren, e.d.; * DSTV-bestanden met digitale informatie voor de machines in de werkplaats.
Onderdeel van het tekenproces vormt ook de berekening van de verbindingen. Vic Obdam Staalbouw is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de verbindingen. Daartoe hebben we een eigen constructieafdeling die de detailberekeningen uitvoert (o.a. boutdiameter, zwaarte van lassen, plaatdikte, etc.). Ook worden er regelmatig constructies doorgerekend om het juiste type stalen profiel vast te stellen. Belangrijke aspecten hierbij zijn bijvoorbeeld sterkte en stijfheid (knik, doorbuiging).