Portfolio

Vijzelen 12.0 bij het voormalig V&D complex

Project: Verbouwing voormalig V&D complex Locatie: Amsterdam Aannemer: Van Wijnen Heerhugowaard BV Projectleider: Rick de Keijser


Het voormalig V&D pand, gebouwd in de jaren 10 van de vorige eeuw wordt momenteel verbouwd tot kantoor- en winkelgebouw. Vic Obdam staalbouw zorgt in opdracht van v. Wijnen Heerhugowaard voor dat het pand constructief voldoet, zodat oude karakteristieke eigenschappen en de wensen van de opdrachtgever kunnen worden uitgevoerd.

Eén van de vele, maar meest drastische aanpassing in het pand is het verwijderen van 12 bestaande penanten – die op dit moment veel ruimte in de kelder innemen – voor slanke staalprofielen. Om dit te kunnen realiseren heeft Vic Obdam staalbouw in samenwerking met Bouwadviesbureau Strackee een stalen vijzelconstructie ontworpen die de belastingen op de 12 penanten tijdelijk kan overnemen.

En afgelopen vrijdag d.d. 15-12 was het dan zo ver, de 12 penanten werden gevijzeld. Middels het vijzelen is de stalen vijzelconstructie op spanning gezet, zodat de belastingen in het pand niet via de bestaande penanten loopt, maar via de tijdelijke vijzelconstructie. De bestaande kolommen worden als het ware spanningsloos gemaakt, zodat de bestaande kolommen ruimte kunnen maken voor slanke staalprofielen.

Het is nu aan de sloper om de bestaande penanten te verwijderen, zodat er ruimte is gemaakt om de nieuwe staalprofielen te plaatsen. MAAR voordat dat zover is zal Vic Obdam eerst het pand ca. 16cm laten zakken om de verdiepingshoogten te herstellen. Tijdens de bouw is namelijk door meerdere factoren de kern (=12 penanten) van het pand omhoog gekomen, waardoor de verdiepingsvloeren bol zijn gaan staan. Deze vijzelactie wordt in 2018 uitgevoerd, lees hier dan meer over.