Portfolio

Plantion

Aannemer:

Vic Obdam Staalbouw BV

Architect:

Breddels Architecten

Constructeur:

Constructiebureau Tentij

Het Plantion is een bloemenveiling in Ede gelegen langs de A30. Het Plantion is een groot gebouw opgedeeld in verschillende hallen en ruimtes. Zo zijn er onder andere hallen waarin zich de bloemenveiling, het groentecentrum, de groothandel en het laad- en loscentrum zich bevinden. Ook zijn er ruimtes die worden gebruikt als entree, bemiddelingsbureau en het deel waar Vic Obdam Staalbouw BV aan het bouwen is, de kantoorruimtes.

De Kroon
Het deel van het gebouw waar zich de kantoorruimtes bevinden heeft een ronde gevel die op het dak doorloopt in een spiraalvormige dakrand. Vic Obdam Staalbouw BV bouwt nu, in de hoogte, verder aan het verlengde van deze bestaande dakrand. Waardoor er een soort slakkenhuisvorm op het dak ontstaat. Dit werk wordt “De Kroon” genoemd en wordt 18 meter hoog.

Montage
Het monteren van de kroon gebeurd in twee fases, als eerste moet de kern van de kroon worden gebouwd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een buis met een diameter van 2,2 meter. Om deze buis wordt een spiraalvormige staalconstructie gevormd die wordt afgewerkt met beplating. Vervolgens worden er 2 grote led schermen op de constructie geplaatst, deze zullen worden gebruikt voor reclame uitingen.

Deze kern wordt in een speciaal montageframe geplaatst zodat het niet kan omvallen of waaien op de grond. Als de kern van de kroon af is wordt deze in zijn geheel op het dak gehesen. Omdat er bij de bestaande bouw al rekening gehouden werd met een uitbreiding zijn de juiste ankerpunten al aanwezig op het dak.

De laatste ring van de kroon, die naar de bestaande dakrand toe, wordt wel op het dak gebouwd en gemonteerd. Eerst wordt de staalconstructie geplaatst en vervolgens de beplating. Als laatst zal het bouwwerk worden voorzien van een deur, bordessen en drie trappen zodat er makkelijk inspecties gedaan kunnen worden.

Druk hier voor een filmpje dat laat zien hoe de kroon werd geplaatst

Speciaal aan dit project
De buis die voor de kern wordt gebruikt bestaat uit 1 deel van 17,5 meter hoog, een diameter van 2,2 meter, een wanddikte van 16mm en een gewicht van ongeveer 16 ton.