Portfolio

Het Nieuwe Paviljoen 2014

In het nieuwe Rotterdamse Museumpark heeft Vic Obdam Staalbouw Yourtopia gerealiseerd. Dit project viel gelijk met een tweejaarlijks terugkerend event, dat de huidige filosofie over de verhoudingen tussen plant, dier en mens weerspiegeld. Het gebouw is vormgegeven als een iglo omdat de architect de eeuwenoude discussie; hoeveel is minimaal nodig om maximale kwaliteit van leven te bereiken, onder de loep wilde nemen.

De koepelvormige stalenconstructie heeft een doorsnede van 14 meter, een hoogte van 4 meter, en is van buiten volledig begroeid met gras. Door een stalen tunnel kom je het Paviljoen binnen waar allerlei exotische planten en bomen groeien. Doordat het Paviljoen zich onder de grond bevind dringt de buitenwereld nauwelijks door en is het binnen net stille oase. Deze oase is nog tot 1 maart 2015 te bezichtigen. 


Fabricage

Tijdens dit project werkte Vic Obdam Staalbouw nauw samen met Pieters Bouwtechniek uit Haarlem en de architect SeARCH uit Amsterdam van het Paviljoen. seARCH leverde een 3D model van zijn “woon-visie” aan wat bij Vic Obdam Staalbouw. I.v.m. de lastige vormgeving en wens om aan de binnenzijde strakke naden tussen de panelen te realiseren is het uitwerken tot productie tekeningen een klus waarin zowel onze productiechef als de architect vele malen richting hebben gegeven aan het eindproduct.

Zowel de productie als de conservering zijn verzorgt door de vakmannen van Vic Obdam Staalbouw zelf. In totaal is er 30 ton staal gebruikt voor dit project.