Portfolio

Renovatie Kohnstammhuis / Mauritsgebouw / Kohnstammhof

Lokatie: Amsterdam
Aannemer: Ballast Nedam BV

Het Kohnstammhuis (een rijksmonument) is gebouwd in de jaren 1950. In 1970 werd het gebouw uitgebreid met een dwarsvleugel, het Mauritsgebouw. Beide gebouwen zijn inpandig geheel gerenoveerd. In totaal zijn er tien liftschachten (hoogte tien verdiepingen), twee trappenhuizen en verder veel bouwkundig staal t.b.v. ondersteuningen geplaatst.

Het Kohnstammhof is het binnenplein achter het Kohnstammhuis en het Mauritsgebouw. Het is een ontmoetingsplek voor studenten, medewerkers en buurtbewoners. Naast parkeergelegenheid en een restaurant biedt het onderwijsfaciliteiten in de vorm van een paviljoen met ateliers.

Opdrachtgever van het project is de Hogeschool Amsterdam. Beide gebouwen vormen nu één van de centrale gebieden van de Amstelcampus.De aannemer is Ballast Nedam. De staalconstructie is geleverd door Vic Obdam Staalbouw.

Als renovatieproject kende deze opdracht zijn specifieke kenmerken:

  • Omdat er gewerkt moest worden van uit een bestaande omgeving, is het gehele gebouw ingemeten. Deze informatie vormde de basis voor de opzet van het tekenmodel in een 3D-omgeving.
  • In de uitvoeringsfase kwamen (onvoorziene) situaties naar voren welke niet op de bouwkundige tekeningen waren vermeld. Hierop is adequaat ingespeeld door aanpassing van de tekeningen en constructiedelen.
  • De constructeur van Vic Obdam Staalbouw heeft voor de liftschachten specifieke detailberekeningen uitgevoerd.
  • In de vloeren zijn gaten ingezaagd waarin de liftschachten zijn geplaatst. Hiertoe dienden de verdiepingsvloeren te worden ondervangen door een stalen frame. Het berekenen en het aanbrengen van het deze studconstructie is eveneens door de eigen constructeur resp. monteurs uitgevoerd.
  • De aanvoer van het staal vormde een logistieke uitdaging omdat het montagewerk inpandig uitgevoerd moest worden. Hiertoe zijn alle losse constructiedelen handmatig met hulpmiddelen naar binnen gebracht. De tekenaar hield hier al rekening mee door de constructiedelen compact te engineeren. Boven in de op te bouwen liftschacht zijn lierinstallaties geplaatst waarmee de losse delen vanaf de begane grond op de juiste positie zijn gehesen en gemonteerd konden worden. Daarnaast is er veel staal via de ramen op de verdiepingsvloer naar binnen gehesen.

De renovatie van het Kohnstammhuis en Mauritshuis is medio 2010 voltooid (gewicht totale constructie 300 ton). In 2011 is de inrichting van het Kohnstammhof opgeleverd.